::  O društvu ::  Obvestila ::  Mediji
 
 
 
ESID 2016

Življenje z revmatsko boleznijo

Ko je pri otroku postavljena diagnoza revmatske bolezni je potrebno dolgotrajno zdravljenje z zdravili. Nekatera od zdravil mora otrok prejemati tudi v obliki podkožnih injekcij ali pa mora prihajati v bolnišnico na infuzijo. Za ohranitev funkcije sklepa je potrebna fizioterapevtska obravnava.

Revmatska bolezen vpliva na bolnika na vseh področjih. Zjutraj je lahko prisotna okorelost, bolnik je omejen v gibanju, pojavijo se lahko tudi neželeni učinki zdravil. Otroci, ki so se tekmovalno ukvarjali s športom morajo intenzivne treninge prekiniti.. V obdobju aktivne bolezni izostajajo od šolskega pouka. V šoli je lahko motena pozornost in koncentracija. Manjši otroci imajo lahko zaradi kroničnega vnetja zaostanek v rasti, zaradi zdravil v obliki injekcij pa strah in bolečine ob injekciji. Revmatska bolezen otroka vpliva na dinamiko cele družine, ki največkrat potrebuje tudi psihološko podporo.

S klikom na povezavo življenje z artritisom si lahko ogledate video, v katerem otroci z artritisom povedo, s kakšnimi težavami se srečujejo, še zlasti v šoli. Video je pripravila Gillian Taylor, revmatološka medicinska sestra iz bolnišnice za otroke v Montrealu. Z videom želi pomagati otrokom z artritisom in njihovim družinam pri premagovanju vsakodnevnih težav.

Tudi izkušnje slovenskih otrok z otroško revmo so podobne. Na povezavi si lahko
preberete izkušnjo enega izmed slovenskih bolnikov s težjo obliko otroške revme (juvenilnim idiopatskim artritisom) ali zgodbo bolnice s Sistemskim lupusom Eritematozusom.

Svojo izkušnjo z boleznijo lahko posredujete s klikom na kontakt.


 

 
© 2012 Društvo za pomoč otrokom z imunskimi boleznimi. Vse pravice pridržane.

Stran poganjaEASYWEB