::  O društvu ::  Obvestila ::  Mediji
 
 
 
ESID 2016

Primarne imunske pomanjkljivosti

Vsak zdrav posameznik se je sposoben spopasti s prehladom, vnetjem pri odrgninah ali vrezninah na koži, vnetjem ušesa, angino, gripo, noricami in celo s težjimi okužbami kot so pljučnica ali meningitis. Da ozdravimo je zaslužen naš imunski sistem ( občasno tudi ob pomoči protimikrobnih zdravil). Računamo, da ob razgibanem, aktivnem življenju in zdravi prehrani sploh ne bomo zboleli. 

Toda nekateri se rodijo z okvaro imunskega sistema, pri čemer je lahko okvarjen eden ali v najhujših primerih več mehanizmov delovanja imunskega sistema. Ti posamezniki, veliko med njimi je otrok, pogosto zbolevajo z okužbami ušes, sinusov, prebavil in pljuč. Okužbe so dolgotrajne, se ne zdravijo tako hitro kot pričakujemo in se pogosto ponavljajo ter lahko povzročijo trajne poškodbe na naših ušesih, pljučih ali drugih organih. Pri najtežjih okvarah imunskega sistema mikroorganizmi, ki pri zdravih ljudeh povzročajo le blag prehlad ali herpes na ustnicah, lahko povzročijo življenjsko nevarne okužbe.

Bolniki s prirojeno okvaro imunskega sistema imajo primarno imunsko pomanjkljivost.

Čeprav so glavna značilnost primarnih imunskih pomanjkljivosti pogoste okužbe, imajo ti bolniki pogosto tudi druge bolezni povezane z imunskim sistemom: anemije, vnetja sklepov in avtoimunske bolezni. Pri drugih pa je poleg imunskega sistema lahko prizadet tudi drug organ, npr. srce, prebavila, ali centralni živčni sistem. Veliko bolnikov zaostaja v rasti in je nagnjena k rakavim boleznim.

Bolezni primarne imunske pomanjkljivosti so prvič opisali leta 1926 in dolgo časa so bile neozdravljive. V zadnjih 20 letih se je po zaslugi hitrega razvoja medicine, imunologije in genetike število prepoznanih, različnih bolezni primarne imunske pomanjkljivosti povzpelo na več kot 150. Številne oblike se danes lahko ustrezno zdravijo in celo pozdravijo. Bolniki lahko živijo normalno življenje, otroci hodijo v šolo, se igrajo z vrstniki in odrastejo.

Za ustrezno obravnavo bolnikov je potrebna čim hitrejša prepoznava bolezni tako s strani staršev in bolnika, kot zdravnikov, ki prihajajo v stik s takšnimi bolniki. V pomoč pri zgodnji prepoznavi neustreznega odziva našega imunskega sistema je medicinski svetovalni odbor fundacije Jeffrey Modell razvil 10 opozorilnih znakov za primarne imunske pomanjkljivosti pri otrocih in odraslih. V primeru pozitivnih opozorilnih znakov priporočamo posvet s strokovnjakom za primarne imunske pomanjkljivosti.


 

 
© 2012 Društvo za pomoč otrokom z imunskimi boleznimi. Vse pravice pridržane.

Stran poganjaEASYWEB